Hoe rijd je zuinig met een hybride auto?

Hoe rijd je zuinig met een hybride auto?

Zuinig rijden met je hybride auto is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Of je nu een trotse eigenaar bent van een Toyota hybride of overweegt er een aan te schaffen, deze tips helpen je om het maximale uit je auto te halen en brandstof te besparen. Hier zijn de top 10 tips om zuiniger te rijden met je hybride auto.

 1. Leeg je kofferbak

Het verminderen van overtollig gewicht in je auto kan een aanzienlijke impact hebben op je brandstofverbruik. Een lichtere auto betekent dat de motor minder hard hoeft te werken, wat leidt tot een lager brandstofverbruik. Controleer regelmatig je kofferbak en verwijder onnodige items.

2. Plan je reis

Een goed geplande route kan je helpen om brandstof te besparen door onnodige stops en omwegen te vermijden. Gebruik navigatie-apps die real-time verkeersinformatie bieden om files en drukke wegen te vermijden. Dit helpt je om efficiënter te rijden en minder brandstof te verbruiken.

Extra tip: Stel in Google Maps in dat je in een hybride rijdt. De app zal dan autoamtisch routes zoeken die voor een hybride auto het meest-zuinig en snel zijn!

3. Gebruik de hybride coaching functie

Veel hybride Toyota en Lexus-auto's zijn uitgerust met een coaching functie die je helpt om je rijstijl te optimaliseren voor maximale brandstofefficiëntie. Deze functie geeft je feedback over je acceleratie, remmen en snelheid, zodat je kunt leren om zuiniger te rijden.

4. Rijd zuiniger met de verschillende rijmodi

De meeste Toyota hybrides hebben verschillende rijmodi, zoals ECO, EV en Sport. Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze modi werken en wanneer je ze het beste kunt gebruiken. ECO modus bijvoorbeeld, helpt je om brandstof te besparen door de respons van de gas- en aircosystemen aan te passen.

Wat doet de ECO-modus?

ECO modus past de prestaties van de motor aan om brandstof te besparen. Dit gebeurt door de acceleratie te beperken en de werking van de airconditioning te optimaliseren.

Hoe werkt de EV-modus?

EV modus (Electric Vehicle) laat je volledig elektrisch rijden voor korte afstanden. Dit is ideaal voor stadsverkeer of wanneer je stil staat in de file. EV modus helpt je om brandstof te besparen en vermindert de uitstoot van uitlaatgassen. EV-modus kan aangezet worden mits de accu hier voldoende capaciteit voor heeft op dat moment. Daarnaast kan dit tot een snelheid van ongeveer 40 kilometer per uur.

5. Rijd een constante snelheid

Het rijden op een constante snelheid kan een significante impact hebben op je brandstofverbruik. Probeer abrupt optrekken en remmen te vermijden en houd je snelheid zo stabiel mogelijk. Dit helpt je om efficiënter te rijden en vermindert het brandstofverbruik. Een Toyota Hybrid kan namelijk volledig-elektrisch je auto op constante snelheid houden. De Cruise Control van je auto kan dit ook voor je doen. 

6. Rem eerder en langer

Vroeg en voorzichtig remmen verbetert de regeneratieve eigenschappen van de remmen van je auto. Dit helpt de EV-modus om langer actief te blijven. Door eerder te remmen, kan de energie die normaal verloren gaat bij het remmen worden teruggewonnen en opgeslagen in de batterij, wat resulteert in een efficiëntere rit. Gebruik je 'B-stand' in je auto om de auto zelf op de motor te laten afremmen.

7. Sluit je ramen

Rijden met open ramen kan de aerodynamica van je auto negatief beïnvloeden, wat leidt tot een hoger brandstofverbruik. Houd je ramen gesloten, vooral bij hogere snelheden, om de luchtweerstand te verminderen en efficiënter te rijden.

8. Gebruik de recirculatiestand voor airco

Door de recirculatiestand van je airconditioning te gebruiken, hoef je minder energie te verbruiken om je auto koel te houden. Deze stand hergebruikt de lucht in de auto in plaats van constant nieuwe, warme lucht van buitenaf te koelen.

9. Rijd soepel

Een soepele rijstijl kan helpen om brandstof te besparen. Vermijd abrupt remmen en versnellen, en probeer geleidelijk aan te trekken. Dit vermindert de belasting van de motor en helpt je om efficiënter te rijden.

10. Controleer regelmatig je bandenspanning

Het handhaven van de juiste bandenspanning is cruciaal voor een optimaal brandstofverbruik. Ondergeblazen banden verhogen de rolweerstand, waardoor de motor harder moet werken en meer brandstof verbruikt. Controleer daarom regelmatig de bandenspanning en zorg ervoor dat deze overeenkomt met de aanbevelingen van de fabrikant. Dit draagt niet alleen bij aan een lager brandstofverbruik, maar ook aan een veiligere rijervaring en een langere levensduur van je banden. 

Interesse in een Hybride?

Bekijk onze voorraad van compacte hybrides tot ruime modellen met een hoge instap. Ontdek ons aanbod en maak een proefrit om de voordelen van een hybride zelf te ervaren!

Voorraad hybride

Danny
Heb je een vraag?
Neem contact op met ons!